DESPRE DIABET

Diabetul zaharat
este o boală metabolică, cu răspândire tot mai îngrijorătoare în lumea contemporană. Boala se caracterizează prin creșterea glicemiei dincolo de limitele normale.

Glicemia reprezintă concentrația de glucoză din sânge sau din plasmă. Valoarea normală a glicemiei este cuprinsă între 70 și 110 mg/dl, măsurată dimineața, pe nemâncate. Pe parcursul unei zile, glicemia poate varia în limite destul de largi, fiind influențată de o multitudine de factori, cum ar fi: alimentația, exercițiul fizic, gradul de solicitare fizică și intelectuală a organismului, stresul, etc. O glicemie normală nu trebuie să depășească 160 mg/dl la o oră și 140 mg/dl la două ore după mese. Atunci când glicemia depășește sistematic valorile normale, ea se numește hiperglicemie și poate fi indica o suspiciune majoră de diabet la persoana respectivă. Trebuie, însă, menționat că stabilirea diagnosticului de diabet zaharat este exclusiv de competența medicului!

Există 2 tipuri de diabet zaharat:
- Diabetul de tip I (insulino-dependent) se întâlnește la aproximativ 10-15% dintre cazuri și se caracterizează în principal printr-o secreție foarte scăzută sau chiar absentă de insulină de către celulele specializate din pancreas. Debutul bolii se produce de regulă în copilărie sau adolescență. La acești bolnavi, administrarea de insulină este vitală.
- Diabetul de tip II (non-insulino-dependent) este forma cea mai frecvent întâlnită, afectând circa 85-90% din totalul cazurilor. La acești bolnavi secreția de însulină este adesea normală, dar organismul nu o folosește în mod eficient, ceea ce duce la creșterea concentrației de glucoză în sânge și instalarea hiperglicemiei. Diabetul de tip II apare cel mai frecvent după vârsta de 40-45 ani, iar debutul este în multe cazuri insidios. Boala poate evolua fără manifestări evidente timp de mulți ani de zile și este adesea descoperită cu ocazia unor analize de rutină sau, mai rău, odată cu apariția unor complicații. În multe dintre cazuri, la diabeticii de tip II glicemia poate fi menținută in limite normale prinntr-o dietă adecvată, mai multă mișcare și practicarea zilnică de exerciții fizice.

Atunci când se manifestă, simptomele diabetului zaharat constau în:
- pierdere inexplicabilă în greutate
- polifagie (senzație persistentă de foame și consum excesiv de alimente)
- polidipsie (sete excesivă și consumarea unor mari cantități de lichide)
- poliurie (eliminare de urină în cantitate mai mare decât este normal)
- oboseală accentuată

Persoanele cu risc crescut de diabet (cei cu exces ponderal, cu toleranță scăzută la glucide sau cu antecedente diabetice în familie) pot prezenta hiperglicemii fără semne clinice, dar cu mare probabilitate de a evolua spre diabet.

În toate cazurile, depistarea precoce a hiperglicemiei este esențială pentru instituirea din timp a unui tratament adecvat, capabil să prevină un eventual diabet sau, după caz, să asigure o evoluție favorabilă a bolii, fără complicații. In plus, monitorizarea permanentă a valorilor glicemiei permite ajustarea din mers a dietei și tratamentului și menținerea la valori relativ constante a concentrației de glucoză în sânge.

Glucometrul oferă cea mai eficientă posibilitate de autocontrol a glicemiei. Testarea este simplă și se face în numai câteva secunde. Pacientul își poate măsura glicemia la orice oră din zi sau noapte și poate ține o evidență a valorilor măsurate, oferind medicului curant informații valoroase cu privire la evoluția bolii. Din consumator pasiv de îngrijiri medicale, bolnavul devine un partener activ al medicului, într-un efort conjugat de menținere sub control strict a evoluției bolii și implicit de îmbunătățire a calității vieții.

Sistemul de monitorizare a glicemiei “BioLand G-423” se adresează atât diabeticilor, cât și persoanelor sănătoase care sunt conștiente de faptul că este mai ușor să previi decât să tratezi. Metoda amperometrică de măsurare a glicemiei constă în modificarea conductibilității electrice a unui reactiv organic în raport cu concentrația de glucoză dintr-o picătură foarte mică de sânge (aprox. 1,5 μl). Aparatul se caracterizează printr-o mare simplitate în utilizare, comenzile sunt simple și logice, iar eventualele manevre greșite sunt sesizate prin mesaje de eroare. În plus, rezultatele sunt gata convertite la plasmă, nefiind necesară nici o corecție ulterioară pentru a le face compatibile cu analizele de laborator.
 

 

Bine ati venit !
Welcome
div01
Vizitati si pagina noastra de Facebook
banner_bioexpert2015